De bitcoin komt steeds vaker in het nieuws langs. Daarentegen horen we nog weinig over polkadot. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Waar staan ze voor? Bitcoin is een cryptovaluta en wordt mondiaal gezien als een betaalmiddel. Het was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die zonder tussenkomst van de centrale bank of een centrale beheerder werkt. De transacties gebeuren daarom tussen gebruikers onderling zonder tussenpersoon. Polkadot is daarentegen een blockchain-platform en cryptocurrency. Polkadot is zo ontworpen om blockchains in staat te stellen berichten uit te wisselen en transacties met elkaar uit te voeren zonderdat er een vertrouwde derde partij bij komt kijken.
Polkadot
Polkadot is officieel door Gavin Wood opgericht om een verbeterde, geavanceerde versie van Ethereum te maken. Het is een ambitieus project waarin verschillende blockchains met elkaar verbonden worden. Ethereum is een globaal platform voor cryptovaluta en voor nieuwe vormen van applicaties ook gebaseerd op het blockchain-concept. De polkadot blockchain zou als het ware opereren tussen de blockchains van Bitcoin en Ethereum. Polkadot wordt door deze redenen ook wel geizen als de Ethereum killer genoemd. De polkadot crypto, ook wel beter bekend als de DOT.
Bitcoin
Bitcoin, afgekort BTC, is een van de meest bekende cryptovaluta en mondiaal betaalmiddel. Vlak na de financiële crisis van 2008 verscheen de bitcoin, a Peer-to-Peer Electronic Cash System, bedacht door Satoshi Nakamoto. Tot op de dag van vandaag weten we niet de ware identiteit van Satoshi Nakamoto, het kan een programmeur of een groep programmeurs. In 2008 schreef hij een whitepaper waarin alle basisprincipes van de bitcoin in voorkwamen. De eerste echt bitcoin transactie vond pas een jaar later plaats. Toen werd naar verluid 10.000 bitcoin betaald voor een pizza. Dat zou nu neerkomen op een heel veel geld. Dit populariteit van de bitcoin heeft meerdere redenen. Door de aanhoudende lage rente zijn er steeds meer beleggers bereid om hun kansen te wagen in een alternatief waar meer risico’s aan zitten. Een hoger risico kan wel meer opleveren. Niet alleen beleggers maar ook de klassieke financiële wereld, banken en beurskuizen zien ook wat in de hype van de bitcoin. Hierdoor gaan zij ook investeren in de bitcoin en groeit de populariteit. Toen al meer dan 10 jaar terug de bitcoin werd bedacht, bepaalde Satoshi Nakamoto dat er maximaal 21 miljoen van die digitale munten mogen worden ontwikkeld. Die teller stond in 2018 al zo rond de 16,7 miljoen. Met de toenemende interesse wordt er zo automatisch een schaarste gecreëerd, wat de prijzen van de bitcoin nog hoger maakt.