Waarop letten bij het aankopen van een nieuw objectief voor je camera?

Geplaatst door

Mooie, professionele foto’s maken wordt een stuk makkelijk wanneer je daarvoor de meest geschikte materialen gebruikt. Een goede lens is onmisbaar voor iedereen die professionele foto’s wil maken en gebruik maakt van een systeem- of spiegelreflexcamera. Elke lens die je gebruikt heeft specifieke kenmerken, Het nut van een camera lens is dan ook om voor elke situatie de meest geschikte lens te kiezen. En dat is niet altijd even gemakkelijk!

 

Automatisch of handmatig zoomen

Wil je foto’s maken waarbij het nodig is in te zoomen, dan zijn er lenzen die dit automatisch doen en er zijn objectieven beschikbaar waarbij dit handmatig gedaan moet worden. Automatisch is handiger, maar handmatig inzoomen kan soms wenselijk zijn wanneer je een bepaald effect tot stand wilt laten komen. Fotografen die pas beginnen kiezen er vaak voor een zoomobjectief te gebruiken. Pas later, wanneer zij merken dat een bepaald brandpuntsafstand veelvuldig wordt gebruikt, gaan zij over tot de aanschaf van een objectief met een vaste brandpuntsafstand. Een zoomobjectief wordt ook vaak gebruikt door fotografen die vooral veel reisfoto’s maken. Je hoeft dan maar 1 lens mee te nemen en kunt vrijwel overal schitterende foto’s maken.

 

De grootte van de lens

Wanneer je grote foto’s van kleine dingen, zoals bijvoorbeeld insecten of bloemen wilt maken heb je vaak een grotere lens nodig. Ook wanneer je grotere objecten fotografeert, waarbij het belangrijk is dat alle lijnen van een object goed zichtbaar zijn wordt een grotere lens gebruikt. Een macro lens is uitermate geschikt om kleine objecten mee te fotograferen, terwijl een groothoeklens je prima helpt bij het fotograferen van brede objecten, zowel binnenshuis (denk aan een interieur) als buitenshuis, zoals gebouwen of straten.

 

Trillingen en licht

Een kleine beweging met de  hand kan een foto compleet verzieken. En dus zijn er lenzen beschikbaar die de kleinste trillingen kunnen opvangen. Doorgaans zijn dit soort lenzen vrij prijzig en de meeste fotografen kiezen er dan ook voor deze lenzen alleen aan te schaffen wanneer ze niet met een statief werken en onder bijzondere omstandigheden foto’s moeten maken, bijvoorbeeld bij weinig licht. Heb je de behoefte om bepaalde lichtinval op te vangen, dan kun je hiervoor ook een objectief aanschaffen.

 

De juiste lens kiezen

Er zijn enorm veel soorten lenzen beschikbaar. De ene lens zul je wellicht dagelijks gebruiken, terwijl de andere lens slechts in bijzondere situaties nodig is. We raden je dan ook aan om heel zorgvuldig om te gaan met de aankoop van een objectief en te beginnen met de meest functionele lenzen aan te schaffen.

 

Geef een reactie