Hoe splijt je hout op een veilige manier?

Geplaatst door

In veel huishoudens wordt er gebruik gemaakt van een openhaard. Als je gebruik maakt van een openhaard warmt het huis snel op en hoef je minder gas weg te stoken. Toch hoor je vaak van mensen dat ze het teveel werk vinden om de kachel aan te zetten. Je moet namelijk zorgen voor hout, maar ook voor aanmaakblokken. 

 

Kun je ook zelf aanmaakhout maken?

Het is mogelijk om ook je eigen aanmaakhout te maken. Zo is er in Nieuw-Zeeland een apparaat uitgevonden waarmee je eenvoudig zelf hout kunt hakken en aanmaakhout kunt maken. Het product dat voorheen alleen te verkrijgen was in Nieuw-Zeeland kun je vandaag de dag ook kopen in Nederland. Het wordt de Kindling Cracker genoemd en is gemaakt van gietijzer. 

 

Hoe werkt het?

Om een vlam te krijgen heb je  dun hout nodig. Je kunt kleine stukjes hout niet of nauwelijk veilig maken met een kettingzaag. Vooral met weinig ervaring wil je hier niet aan moeten beginnen. Met de Kindling Cracker is het daarentegen erg eenvoudig om dunne brandhout kloven te maken.  

De Kindling Cracker is uit zichzelf erg zwaar waardoor hij goed op zijn plek blijft staan. Als je echter nog meer veiligheid wilt, dan kun je hem eventueel ook vastschroeven. In de Kindling Cracker zit al een bijl verwerkt. Je hoeft dus niet zelf met een bijl te hakken. Het enige wat je hoeft te doen is met een hamer op het hout te slaan zodat deze door de bij wordt gespleten. Aangezien je handen niet in de buurt komen bij de bijl, loop je zelf geen risico. Zelfs kinderen kunnen met dit apparaat het hout snel splijten. 

 

Waarvoor kun je brandhout nog meer gebruiken?

Brandhout kun je ook gebruiken voor een hot tub. Zo heb je speciale hottubs die je zelf warm dient te stoken. Een houtgestookte hot tub is aanzienlijk beter voor het milieu dan een jacuzzi. Een jacuzzi wordt namelijk continu op temperatuur gehouden en hier wordt elektriciteit voor gebruikt. Als je dus in de winter wel wilt kunnen genieten van een heerlijk warm buitenbad, maar je het milieu niet te zwaar wilt belasten, dan kun je het beste kiezen voor een houtgestookte hot tub. Je kunt een houtgestookte hottub bij diverse winkels kopen. Als je zo’n hottub koopt is het wel belangrijk dat je nadenkt over waar je het hout vandaan wilt gaan halen en opslaan. Creëer een mooie plek in de tuin waar je het hout kunt bewerken. 

 

Geef een reactie